נפרדתם? מתגרשים? ערכו צוואה!

עבור רבים מאיתנו עצם המחשבה על עריכת צוואה מרתיעה, שכן היא מחייבת אותנו להתמודד עם מהלכם הטבעי של החיים ולקבל החלטות הנוגעות לעתיד שיתקיים בלעדינו. למרות הקושי המובן, מדובר במשימה המשקפת מחויבות עמוקה לתכנון אחראי ומתחשב של העתיד ודאגה ליקירינו.

צוואה היא כלי משפטי חיוני, והיחיד כמעט שמאפשר לנו להורות ולקבוע כיצד יחולקו הזכויות והנכסים שצברנו לאחר הפטירה. בעריכת צוואה יכול אדם להביע את רצונו ולעצב את מורשתו, להבטיח את זכויות ילדיו ובני משפחתו ואת פרנסתם בהיעדרו. וחשוב מכל – להסדיר מראש את אותם קונפליקטים פוטנציאלים שעלולים להתעורר בהיעדר צוואה, אשר עלולים להוביל את היורשים אל סכסוכי ירושה קשים ושנים ארוכות של איבה והתדיינויות משפטיות יקרות. 

כך במיוחד אם נפרדתם מבן/בת הזוג או פתחתם בהליכי גירושין – עריכת צוואה שתשקף את הסטטוס החדש שלכם צריכה להיעשות בעדיפות עליונה.

מדוע? בישראל, כמו ברבות ממדינות העולם, בני זוג נשואים או ידועים בציבור זכאים לרשת זה את זו, אך חוק הירושה אינו מבדיל בין בני זוג פרודים לאלו הנשואים באושר. זוגות רבים מפרידים כוחות ובתים זמן מה לפני השלמת הגירושין והסדרת הגט, ולעתים תכופות גם מוצאים את עצמם ניצבים האחד מול השנייה במלחמות משפטיות ארוכות. 

בהיעדר צוואה הקובעת אחרת, לאחר הפטירה יחולק העיזבון בין היורשים הטבעיים של הנפטר – הם בני המשפחה שנותרו בחיים, והחלוקה נעשית לפי הסדר וההיקפים הקבועים בחוק הירושה.

הראשונים בתורם בסדר הירושה הם בן/בת הזוג שזכאים לפחות למחצית הרכוש, ובנסיבות מסוימות גם לזכויות עודפות בעיזבון ביחס לדירת המגורים, תכולתה, כספים וזכויות צבורות וגם כתובה. ביחד עמם יורשים ילדי וצאצאי המנוח – אם ישנם, שזכאים לרשת את המחצית הנותרת בחלקים שווים ביניהם.

במקרים בהם המנוח לא השאיר אחריו צאצאים, מחולק העיזבון בין בן/בת הזוג ובין הוריו שנותרו בחיים, ובהיעדרם, בין בן/בת הזוג ובין אחיו ואחיותיו וצאצאיהם, והורי הוריו. 

רוצה לומר: גם אם אתם פרודים מזה שנים, או נמצאים במהלכה של מלחמת גירושין ארוכה וניצית, כל עוד אתם רשומים כנשואים ועד שהפרידה לא תוסדר באופן רשמי – באמצעות גט או בפסק דין לגירושין, זכויות הירושה של בן/בת הזוג שלכם לשעבר קיימות ושרירות, והם אלו שצפויים בהחלט לרשת אתכם.

התמונה הופכת מורכבת ורגישה פי כמה וכמה כאשר אדם שנפטר מותיר אחריו יורשים קטינים או חסרי ישע, שאינם כשירים משפטית לנהל את זכויותיהם ורכושם. במצבים כאלו הנכסים והרכוש שקיבלו קטינים בירושה מנוהלים בידי ההורה הנותר בחיים או בידי אפוטרופוס בגיר אחר המופקד מטעם בית המשפט על הטיפול בהם.

תקלה? כן.

רצינית? בהחלט!

איך מתגברים על זה? באמצעות עריכה של צוואה ראשונה או בעדכון צוואה קיימת בהתאם למצבכם החדש.

גם נוכח האתגר הרגשי הכרוך מטבעו בתקופות פרידה ומעבר, עריכת צוואה הכרחית ולא פחות להבטחת רצונכם וזכויות יקיריכם. בתוך סערת פרידה ושינויים גדולים, מדובר בצעד פרואקטיבי המאפשר התאמה לנסיבות החיים המשתנות, תוך הבטחת בהירות ושליטה במורשת שלכם.

 

למשרדנו התמחות שלובה בדיני משפחה ומשפט מסחרי ותאגידי, וניסיון רב בעריכת צוואות, תכנוני ירושה והקמת נאמנויות.

תקציר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו.

בכל שאלה, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר לתיאום ייעוץ אישי.

מאת תום לביא, עורכת דין ונוטריון