שאלתם? ענינו! תשובות לשאלות הכי נפוצות על הסכמי ממון
- מה זה בכלל הסכם ממון? הסכם ממון נחתם בין בני זוג ומטרתו להסדיר את היחסים הרכושיים בין בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, וכן את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה או גירושין. חשוב: הסכמי ממון לא עוסקים רק בהפרדה רכושית, אלא מתווים גם את השיתוף בין בני הזוג, וניתן לייצר באמצעותם מנגנוני חיסכון במס, הסדרים לצבירה של רכוש משותף ואיזון כלכלי בין בני הזוג. נכון, ההתעסקות בכותרת הגדולה הזו של 'מה יקרה אם נתגרש' היא לא האקט הכי רומנטי, אבל על אף התדמית השלילית, הסכמי ממון הם האמצעי המשפטי היעיל ביותר ליצירה של וודאות הדדית, למניעה של מלחמות גירושין, ולהקטנת הסיכון לאלימות כלכלית בין בני זוג וחלילה גם לסירוב גט ועגינות בעתיד.
- מתי? תזמון, תזמון, תזמון. אם חשבתם לשלוף טיוטה של הסכם שבוע לפני החתונה – לא רעיון טוב! מדובר במנוף לחץ אדיר על בן/בת הזוג שלכם, צפו להתקפון חרדה, ויכוח או כניעה מהירה לדרישתכם, שלא בהכרח נובעת מהסכמה, אם לא ממש לביטול של החתונה. אם בכל זאת חתמתם במהירות הזו, במקרים מסוימים הנסיבות האלו כשלעצמן עלולות לשמש עילה לביטול ההסכם בעתיד. זכרו – הסכמים לא חותמים בכוח ולא בשלוף, בפרט לא הסכמי ממון שיש להם השפעה מכריעה על תכנון העתיד הכלכלי שלכם. רצוי ומבורך שתגיעו, ביחד, לנוסח משותף עם הסדרים מאוזנים, בטוחים ומכבדים. על כן, הקדישו זמן מספיק לעריכה וניסוח של ההסכם, ואפשרו הזדמנות לשיח פתוח ומשתף עם בן/בת הזוג על הנושאים החשובים שעל הפרק.
- ומה אם ניסחנו לבד, זה מספיק? לחלוטין לא. סיכוי גדול שבזה הרגע גם סללתם את דרככם למלחמת גירושין עתידית, שחלק נכבד ויקר ממנה "תבלו" בתקיפת ההסכם שחתמתם, ואת יתרתה בדיונים ארוכים על אותן הוראות והסדרים שכללתם בהסכם אך החוק ובית המשפט פשוט אינו מכיר בהם. כן, גם אם הורדתם נוסח מהאינטרנט, או העתקתם, אבוי, הסכם מחבר – ממש כמו שאתם לא מבצעים בעצמכם עקירת שיניים, כך המטריה המשפטית הזו היא בהחלט לא היום-יום שלכם. במקום צרות בצרורות, היוועצו בעורך דין מומחה לענייני משפחה והסכמי ממון.
- חתמנו בינינו על הסכם, אבל למה חייבים לעבור בבית המשפט? כי ככה החוק קובע, וכשעושים משהו, עושים אותו כמו שצריך. הסכמי ממון, להבדיל מכל הסכם אחר שתחתמו במהלך חייכם, זוכים למעמד משפטי מיוחד בפרט בשל רגישות וחשיבות הנושאים בהם הם עוסקים. נכון, זה פחות כיף וזו עוד הוצאה, אבל זה מה יש. חשוב להבין: כל הסכם העוסק בנושאי רכוש בין בני זוג, גם אם הוא לובש כותרת אחרת וגם אם תציירו בו פרחים ולבבות – מהווה הסכם ממון, ומשכך החוק מחייב שלאחר שתחתמו עליו צריך לתקף אותו באישור של בית המשפט לענייני משפחה. אישור זה אינו חותמת גומי, אלא פסק דין ממש שניתן בתומו של דיון שתתייצבו אליו, לרוב קצר אך וודאי חשוב, שנועד בעיקר לוודא שהבנתם על מה חתמתם, ושלא כללתם בהסכם סעיפים והסדרים שלא ניתן יהיה לקיים או לאכוף אותם.
נציין חלופה: הסכם שנחתם בין בני זוג לקראת נישואיהם הקרבים, ניתן לאשרו בפני נוטריון. חלופה זו אינה זמינה לבני זוג שאינם מתכוונים להינשא.
כך או כך, עריכת הסכם ממון ואישורו כדין מהירים וזולים לאין שיעור ממלחמת גירושין (ובוודאי ממה שתעברו אם לא תאשרו את ההסכם), והניסיון לדלג על שלב זה – בחסות חיסכון כספי אפשרי או הרצון לפשט או לזרז את הדברים – אינו כדין, ועלול להיגמר במפח נפש אם לא גרוע מכך. אם אתם חפצים בהסכם שיהווה הגנה תקפה ויציבה על זכויותיכם, תצטרכו לעשות עצירה קטנה בבית המשפט.
- אין לי שום רכוש, רק את הדירה שסבתא שלי הורישה לי, צריך הסכם? צריך גם צריך! לעתים תכופות החיים המשותפים מייצרים מציאות שבה רכוש, נדל"ן וכספים שצברתם לפני הנישואין או כאלו שקיבלתם בירושה או במתנה נטמעים ברכוש המשותף ומשמשים את שני בני הזוג בחייהם המשותפים. בהינתן מציאות כזו, בעת פרידה, תיאלצו אולי לחלוק גם בנכסים כאלו. לכן, אם אתם מתכננים לשמור על הדירה של סבתא לעצמכם, חתימה על הסכם ממון המסדיר את זכויותיכם המלאות ברכוש כזה היא לא פחות מהכרחית!
- אנחנו מאוהבים וחיים ביחד, אבל חתונה זה לא בשבילי, האם יש טעם בהסכם ממון? ב-ה-ח-ל-ט! לא משנה מהי הסיבה שבגללה החלטתם שלא להינשא, גם אם לא תמסדו את הקשר – מערכת היחסים ביניכם עלולה לקיים תנאים למעמד של ידועים בציבור. מתי למשל? המקרה הברור הוא כשבני הזוג גרים יחד ומנהלים משק בית משותף ואולי אפילו הביאו ילדים לעולם, אך ישנם גם מקרים ברורים פחות, למשל כשמדובר בזוגיות צעירה יחסית או מטושטשת יותר בהגדרותיה, אפילו כזו שאתם עצמכם לא ייחסתם לה משמעויות משפטיות או כלכליות מיוחדות, אך נסיבותיה מלמדות על מעמד נרכש, ואז גם אם לא לזה פיללתם או כיוונתם, אתם עלולים להיחשב ידועים בציבור. ככל שמערכת היחסים ארוכה יותר, כך ההפרדה הרכושית בין בני הזוג מיטשטשת והשיתוף בזכויות, ברכוש ובכספים שצברו לאורך השנים, בין ביחד ובין בנפרד, הוא משמעותי יותר.
ואיפה המצב הנהדר הזה פוגש אתכם משפטית? בפרט בעת פרידה, אך לא רק. לידועים בציבור מוקנות חובות וזכויות רכושיות, חלקן מכוח חוק וחלקן פותחו והורחבו מאוד לאורך השנים בפסיקת בתי המשפט. בהיבטים מסוימים, זכויותיהם של ידועים בציבור שוות לאלו של בני זוג נשואים. למשל: הזכות לרשת זה את זו. לסיכום הסוגייה: עריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור, בפרט אם אתם בפרק ב' או בעלים של דירת מגורים, היא לא פחות מהכרחית לשמירה על רכושכם ולהסדרת היקף השיתוף הכלכלי ביניכם. בהיעדרו, אולי לא תצטרכו לטפס במעלה מדרגות הרבנות, אך את חלק מהרכוש והכספים בהחלט תיאלצו לחלוק, ובהיעדר הסכמה גם תמצאו את עצמכם מנהלים מאבקים ארוכים ומתישים בין כתליו של בית המשפט לענייני משפחה.
- מדובר בהחלט בצרת רבים, שאלת השאלות, אז נאמר שוב ושוב: הסכם ממון הוא לא צוואה! היחסים המשפטיים בין הסכמי ממון לבין הוראות חוק הירושה הם לא אחת תאונות משפטיות קשות המסתיימות בסכסוכי ירושה ארוכים, יקרים ומכוערים. למה זה קורה? משום שהסכמי ממון כוללים לעתים הוראות "צוואתיות" הממנות יורשים או מקנות רכוש לאחר הפטירה. ומה הבעיה עם זה? "פשוטה" והיא: החוק בישראל פשוט אינו מכיר בהוראות האלו, וגם לא במגבלה שהן מייצרות על אדם מצווה לחזור בו, ולשנות את צוואתו או לבטלה, ודינן של אלו להתבטל.
המסמך היחיד הקובע מי יירש אתכם לאחר מותכם הוא צוואה. לא ערכתם צוואה? יתקיימו הסדרי הירושה הקבועים בחוק. ערכתם הסכם ממון אך לא ערכתם צוואה? לא דיינו. הסכם ממון מפורט, מפורש ועדכני ככל שיהיה – אינו מהווה תחליף לצוואה, אם הוראותיו סותרות את הוראותיה של צוואה קיימת או עתידית – תגבר הצוואה.
יאללה, כמה אפשר?! שמתם לב כמה השתמשנו בשורש ש-ת-פ? מוזמנים לשתף את המאמר הזה! נסיים ונציין שלמשרדנו התמחות שלובה בדיני משפחה ומשפט מסחרי ותאגידי, וניסיון רב בעריכת הסכמי ממון, צוואות, ייפויי כח מתמשך, הבניית הון והקמת נאמנויות.
קצת אותיות קטנות באותו הגודל: התוכן אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, בכל שאלה, מוזמנים כמובן לתאם ייעוץ אישי.